неделя, 1 февруари 2015 г.

ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД НА ГЪРЦИТЕ - II част

ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД НА ГЪРЦИТЕ - ІІ ЧАСТИзточник: http://balkanec.blog.bg/history/2010/10/05/semitskiiat-proizhod-na-gyrcite.616051
КАКВО ПИШАТ ЗА ПРОИЗХОДА НА ГЪРЦИТЕ СЪВРЕМЕННИТЕ АВТОРИ ? Egypt: origin of the Greek culturehttps://www.eyeofthepsychic.com/egyptgreece/

(This article originally appeared in Frontier Magazine 5.3 (May-June 1999)PHILIP COPPENS

ЕГИПЕТ: ОРИГИНАЛЪТ НА ГРЪЦКАТА КУЛТУРА

От векове, учените определят гръцката култура за източник на западната цивилизация. Но какво, ако самата гръцка култура е едно наследство - една колония - на древните египтяни?

Училищата все още учат, че западната цивилизация е дете на Гърция. Натрапва се, че египетската цивилизация е "примитивна" в сравнение с културните и философски постиженията на гърците.

Ричард Едгар в "Black Spark, White Fire" твърди, че предположението, че древните египтяни не плават в Средиземно море е научен мит. И Тур Хейердал показа, че дори техните "примитивни плавателни съдове" са били в състояние да овладеят теченията на океаните - и са били много по-добре оборудвани за овладяване на много по-спокойните води на Средиземно море.

Същото було на невежеството се поддържа, когато става дума за философия. И Платон и Питагор, които са определени за икони на гръцката философия, заявяват, че като други големи гръцки философи са получили знанията си в Египет. След години в египетски училища, те се завръщат в Гърция като "първите философи".

 Питагор учи в Мемфис. Платон учи в Египет 13 години. Менторът му е свещеник в Хелиопол - днешния Кайро. Години след това Страбон пътува в Египет. Гърците в хвалбите си се опитват да представят философията си за много по-стара, отколкото е всъщност.
Philip Coppens


Според гръцките легенди, от Египет Данай пристигнал в Пелопонес с голям флот. Той се обявил за владетел и нарекъл народа си данайци. През гръко-римско време, поклонници пътували в Пелопонес твърдят, че точната дата на акостиране може да се датира в 1511 г. пр.н.е., според мраморен надпис на о-в Парос.

Диодор пише, че Кекропс произхожда от Египет и основава Атина като колония на египетския град Саис.

Херодот твърди, че - както в Гърция - така и в Египет е чувал многократно, че гръцката цивилизация е дете на Нил.

Гръцкият град Тива(в Беотия) е основана от двама братя, Амфион и Зетос. През 1971 г. гръцкия археолог Теодор Спиропулос започва разкопки на хълма Амфион - легендарното място на погребението на близнаците. Той открива каменна камера, дълбоко в погребална могила. В нея се намират бижута във формата на лилии ... типично египетски мотив. Открива и сводест тунел с няколко разклонения. Спиропулос определя обекта като "типична египетска гробница".Животното на дановото племе, назовано "рогата змия" (Битие 47, 17) има паралел в гръцката митология. - Вайнберг, цитира И.Ш. Шифман


АФРИКАНСКИ РАБОТИ


Преселението на данайците (гърците) от Египет е било общоизвестно в античността:

Some Israelites Migrate
PRE-CAPTIVITY (before 745 B.C.) MIGRATIONS OF ISRAEL
http://www.keithhunt.com/Arch4.html

"По времето на Херодот египетският произход на гърците е добре известен."

Примерите са от самите древногръцки автори:

Херодот IV-189 - Гръцката дреха аегис е африканска по произход.

"Облеклото и егидата (щита) на изображенията на Атина гърците са взели от либийците. Само че либийската дреха е от кожи, а висулките са от ленти, вместо змии - останалото е същото. Самото име показва, че дрехата на изображенията на Палада е с либийски произход. Либийците носят върху облеклото кози кожи без вълна, завършващи с ресни и боядисани с брош. От името на тая дреха "айгес" (козя кожа) елините са взели егидата (щит от козя кожа). Смятам, че и гръмките призивни вопли при ритуалите са тръгнали оттук.
190. Погребалните обичаи на гърците са същите като на африканските номади."

Това не е описание на някой мореплавател за Шака Зулу, а описание на Херодот за гръцки традиции.                  Егида върху Атина Лемноска на древногръцкия скулптур Фидий.


                     
СЕМИТСКИЯТ ПРОИЗХОД НА ГЪРЦИТЕ
 

Диодор Сицилийски - "Историческа библиотека":https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%A1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8

28. ...Казват, че и тези, които били с Данай, тръгнали също от там и основали едва ли не най-стария от елинските градове, Аргос, а колхидският народ в Понта и този на юдеите между Арабия и Сирия също били основани като колонии от хора, тръгнали от Египет; затова и при тези народи има древна традиция да се обрязват новородените деца, която е била пренесена от Египет.

Дори и атиняните по техните думи са колонисти от Саис в Египет... атиняните единствени от всички гърци наричат града си “астю”, като са пренесли това названия от египетския град Астю. Нещо повече, самото им държавно устройство било уредено и поделено като в Египет...

Дори и някои от водачите на атиняните били египтяни; например Петес, баща на онзи Менестен, който взел участие в Троянската война, явно е бил египтянин, който по-късно е получил атинско гражданство и царска власт. … той е имал двойно гражданство, елинско и варварско, тоест е бил смятан отчасти за звяр, отчасти за човек.
29. По същия начин и за Ерехтей твърдят, че е бил по род египтянин и е царувал в Атина...


Were the Greeks Israelites?
-

Хекатей от Абдера, гръцки историк от 4 век пр. Хр. "ни казва, че египтяните били притеснени от бедствия (за справка: 10-те язви в Изход от Стария завет) и за да успокоят гнева на боговете си, те [b]изгонили всички неегиптяни (еврейте) от родните си земи. Част от тях[/b], предвождани от Данай и Кадмус (вероятно Гадим - от еврейското племе Гад; да не се бърка с Кадъм), мигрирали в Гърция, другите се разположили из Сирия и цялото източно средиземноморие, включително сегашен Израел."

За предводител на вторите се е водел Мойсей, човек известен със своите мъдрост и смелост" - цитат от C.W.Muller, Fragmenta Historicum Graecorum, 1883, Vol. 2, p. 385.

Дори и известния гръцки поет Омир нарича гърците "Данаанци", "Данайци" или "Данойци" (разновидности на името, с което те самите се наричат).
Robert Gordon Latham (1812-1888) - https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Gordon_Latham

Д-р Робърт Лейтъм, уважаван етнограф от 19 век пише:

"Не смятам, че древното име на аргоските данайци (т.е. гърците) е нещо различно от името на израелското племе Дан. До такава степен сме свикнали да свързваме еврейте с Палестина, че забравяме да отбележим еврейското присъствие из други точки на света. Случаят с данайците и племето Дан е точно такъв." Ethnology of Europe, 1852, p. 137

И други историци свързват двете племена. За справка:

- Cyrus Gordon, Common Background of Greek and Hebrew Civilizations, 1966;
- Allen Jones, Bronze Age Civilization: The Philistines and the Danites, 1975;
"Danaans and Danites: Were the Hebrews Greek?," Biblical Archaeology Review, June 1976;
- "Against the Tide: An Interview with Maverick Scholar Cyrus Gordon," Biblical Archaeology Review, Nov.-Dec. 2000, pp. 52-63

Изследователят на Близкия изток

Мартин Бернал, британец, професор в университета Корнел, САЩ, в книгата си "Черната Атина - афроазиатските корени на класическата цивилизация" - пише за семитския произход на гърците. - https://www.youtube.com/watch?v=u1_jrZj-Kyc
 Тезата на Бернал е, че "египтяни" основават древната елинска цивилизация, но "египтяни", говорещи семитски език.

"Защо европейските историци "избелват" гърците?

Европейските романтици от 18-19 в. търсят класическа цивилизация върху която да се опрат, но която да е по-европейска, по техен лик и подобие. Единствената им позната е била гръцката, но тя се падала доста на юг и затова измислили нов произход на гьрците. Оттам тръгва едно масово пренаписване на цялата европейска история и целенасочено подценяване на етруската, пеласгийската и тракийската култури. В средата на 19 век се налага идеята, че Гърция е толкова уникална, че може да се смята за родина на европейската цивилизация."


Проф. Мартин Бернал


Според проф. Бернал над 50% от лексиката на гръцкия език е с неустановен произход, а към 25% от нея е със семитски корени.

Документален филм по книгата "Черната Атина"https://www.youtube.com/watch?v=u1_jrZj-Kyc
 

Уикипедия: Данайциhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B9

Този етноним започва да се споменава в египетските ръкописи след 1500г. пр.Хр.

В надписа на Аменхотеп III от Ком ел Хетан се упоменават tnjw (данаи) и техните градове: mukanu (Микена ), deqajis (Thegwais-Тива, или разчетено по друг начин — Тегея), misane (Мессена), nuplija (Навплион), kutira (Кифера), waleja/weleja (Елея, която също е и Писа), amukla (Амикла) .

В надписа от 8-та година на Рамзес III сред нападналите Египет «морски народи» през 1243 г. пр.н.е., по време на фараонстването на Марнептах, са упоменати освен траките пелесети (пеласги), тирсени (етруски), сарди, ахейци и йонийци, шакалаши (shakalusha) , teker (турши), ликийци, филистимляни, и Dunoon (данайци). Морските народи влизат в стратегически съюз с либийците, подкрепяйки ги в атаката на последните на делтата на Нил през 1219 г. пр.н.е., но са отблъснати от престарелия Марнептах край Мигдол.

Според хипотезата на израелския археолог Игаел Ядин името на данайците се съпоставя с названието на еврейското племе на Дан. - Вейнберг Й. Введение в Танах. Пророки. М.-Иерусалим, 2003. С.36

Животното на Дановото племе, назовано "рогата змия" (Битие 47, 17) има паралел в гръцката митология. - Вайнберг, цитира И.Ш. ШифманИзраелския археолог Игаел Ядин - https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B4%D0%B8%D0%BD,_%D0%98%D0%B3%D0%B0%D1%8D%D0%BB%D1%8C


СЪВРЕМЕННИТЕ ГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

показват, че гърците носят африкански гени и са чужденци в Европа:

Sub-Saharan origin of the Greekshttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
 
Department of Immunology and Molecular Biology, Universidad Complutense, Madrid, Spain.
Гените на гърците произхождат на юг от Сахара.

Гърците не принадлежат към "стария" средиземноморски субстрат. Установява се значително сходство с жителите на юг от Сахара - Етиопия, което отделя гърците от останалите средиземноморски групи. Етиопците и гърците имат генетично родство. То датира вероятно от разместването на населението в Египет и Етиопия през епохата на фараоните.СТРАННАТА "НАЦИОНАЛНА ИДЕОЛОГИЯ" НА ГЪРЦИТЕ

Древните елини се отличават със своя ярка национална идеология, която няма аналог сред околните близки и далечни народи. Тя е познатото разделяне на "елини и варвари". И днес то ни се представя за нещо естествено. Не се обяснява обаче: Какво точно означава "варвари"? Какво стои зад това разделение и що за идеология е това? Обикновено не се коментира:

- Причудливия й характер. По-долу има илюстрация, че тези възгледи са на дълбоко расово ниво. Според древногръцката идеология само елините са родени да бъдат свободни - варварите са родени да бъдат роби. Нещо повече - елинските общества по природа са призвани да живеят от труда на варварите. Накратко - да паразитират е природна даденост за тях.

- Липсата на прилика с философията на други народи. Наистина наричането на чужденци с прозвища от рода на "варвари" е разпространено и при други. Обаче... Никъде другаде то не е свързано с такава дълбока и безпричинна враждебност към останалите народи.Изображение на хоплити върху чернофигурна урна (в Лувъра в Париж)

- Произходът й - тя има един единствен аналог в световната история. Това е юдейската талмудистка идеология, която дели хората на две категории: евреи и "гои" (буквално - добитъци, животни). - http://der-stuermer.com/talmudmoralbg.htm

Според нея хора са само евреите. Всички останали народи по света са гои (добитък). Да сравним гръцките възгледи: египтянина Петес имал двойно гражданство, елинско и варварско, т.е. бил смятан отчасти за звяр и отчасти за човек. И тук става дума за личност от Египет - цивилизацията пред която гърците припадат, възхищават й се и я имитират.

Пример:

"СВЕТЛИТЕ" ИДЕИ НА АРИСТОТЕЛ

Прието е, че той е един от най-светлите умове на човечеството. Не е прието обаче да се казва, какво точно е неговото учение.

Аристотел - Копие на бюст от Силанион

Аристотел проповядва, че "робите по природа са лишени от възможността за добродетелен живот - нравствен живот могат да водят само свободните." 

По-интересно е - кои са свободни и кои са роби, защото Аристотел има точен отговор:

http://www.referati.org/ikonomicheskata-misyl-v-drevna-gyrciq/21276/ref


Той учи, че "полиса превъзхожда всичките други общности и е абсолютна цел на съществуването", но не всички могат да създадат полис и да бъдат граждани, а само елините. "За варварите това “велико благо” е недостъпно, тъй като те са роби. Те нямат в своята среда хора, властвуващи по природа, които да имат разум и да са способни да управляват. При тях има само общуване между роби и робини. Още поетите са казвали, че “за гърците е свойствено да властват над варварите”. По естествена природа “варварин” и “роб” е едно и също.

Полисът не може да съществува без робството - то е негова материална основа.

“Непосредствено след раждането си живите същества биват предназначени или за подчинение, или за властвуване.”

Какво е робът според Аристотел - "одушевена собственост", “одушевено оръдие на труда”, средство, чрез което господаря “потребява жизнените блага”. Наистина робът е човек и за разлика от животните е надарен с реч, но само за да разбира заповедите и всъщност е бил само едно “домашно животно”.Търговия с роби - картина от Буланже

Тази примитивна идеология на паразитизма е характерна за гръцкото племе. Самомнението, презрението към всички "неелини" и наглостта все още са характерни и до днес черти на повечето от представителите на тази нация.

Аристотел най-ярко излага философията на паразитизма, но и възгледите на останалите гръцки философи не са по-различни.

Това е идеологията на елинските колонии-полиси и е в основата на тяхното устройство. Развитието им е нейна илюстрация в действие. Гърците основават колонии, които се занимават изключително с търговия, насаждане на интриги и предизвикване на междуособици сред местните жители, крадат материалната им култура и паразитират върху тях. В мегаломанията си без всякакви задръжки се обявяват за най-големите мислители и учени и за откриватели на всички човешки постижения.

Без да се разбира това - че елинските полиси са паразити върху обществената структура на завареното местно автохонно население, които са издигнали паразитирането за свое знаме и идеология - не може да се разбере и характера им, нито характера на "гръцката цивилизация".

С шумната си претенциозност и безогледното присвояване на културното наследство на други народи, гърците успяват да станат еталон в очите на Рим, който приема измамата за действителност и подражанието - за оригинал, а чрез Рим - и в очите на "ренесансова" Западна Европа.

Херодот: "Има и някои гърци, които си послужиха с това учение (египетското) – едни в по-ранни времена, други по-късно – и го представиха за свое. Знам техните имена, но няма да ги напиша."


ВЛИЯНИЕТО ОТ ЕГИПЕТ ПРИ ГЪРЦИТЕ И ПРЕКЛОНЕНИЕТО ПРЕД ЕГИПЕТ У ЕВРЕИТЕ

Египет в представите на древните евреи и гърци е това, което днес се представя за "американската мечта". Евреите - чергари и овчари - завинаги са запленени от огромните египетски мегаполиси, точно както някои днес - от небостъргачите на Ню Йорк. За това има примери в Библията от пророците, които им се подиграват, че при всяка трудност се размечтават да се върнат в Египет.
Същото прехласване продължава и у данайците - гърците:

"Мъдростта на Египет е като приказка за гърците, които се чувстваха като деца в сравнение с тази древна раса." (Платон, Тимей, 22 - http://homoviator-bg.net/?p=911

Древните гърци са имали един особен израз: "Прави се на египтянин" - преструва се пред хората, че знае или може. Този идиом се среща за пръв път в гръцкия език.А, ето какво пише професора по теология, д-р на философските науки Джордж Джеймс от университета в Дърам, Великобритания в книгата си "Откраднатото наследство", публикувана още през 1954 година: "Гърците не са автори на "гръцката философия", те са народ от Северна Африка, често свързван с египтяните. ("The Greeks Were Not the Authors of Greek Philosophy, But the People of North Africa, Commonly Called the Egyptians.)

Stolen Legacy - Откраднатото наследствоhttp://www.sacred-texts.com/afr/stle/index.htm

George G. M. Jameshttps://www.goodreads.com/work/quotes/934957-stolen-legacy

Египетското влияние над гръцката култура

Терминът "гръцка философия" е погрешен, защото такава философия не съществува. Тя е копие на религиозната система на древен Египет, наречена Мистерии.

От 6 в. пр. Хр. до смъртта на Аристотел през 332 г. пр. Хр. гърците правят всичко възможно, за да изучат египетската култура от египетските жреци. След нашествието на Александър Велики, царските храмове и библиотеки са ограбени и школата на Аристотел превръща библиотеката в Александрия в свой изследователски център. Тогава на Аристотел са приписани голям брой книги - толкова много, че е физически невъзможно да бъдат съчинени от един човек за времето на един човешки живот.

Историята на гръцката философия е съчинена от школата на Аристотел.

По-известните гръцки учени учат в Египет или изучават египетски знания, пренесени в Гърция. Гръцките философи копират египетската философия и всичките им първоучители са дългогодишни ученици в египетските храмове, а по-късно си приписват заслуги.Днес се повтарят имената на гръцките философи и се натрапва, че те са най-велики.
Затова пък не се споменава нищо за учителите им - египетските философи:

Египетски философи: Птахотеп (Ptahhotep), Кагемни (Kagemni), Дуауф (Duauf), Аменхотеп (Amenhotep), Аменемопе (Amenemope), Имхотеп (Imhotep), Аменехат (Amenemhat), Мерикаре (Merikare), Сехотепибре (Sehotepibre), Хунануп (Khunanup), (Акхенатен) Akhenaten.

В Египет учат:
1. Платон - живее около 20 години там. Обучава се при жреците в Мемфис. Учението му е изцяло египетски светоглед.
2. Питагор - и повече години в Египет, дори прочутата "питагорова теорема" представлява задача, дадена му от жреците - да измери височината на пирамида, като ученик.
3. Демокрит - 5 години.
4. Талес - около 10 години в Египет.
5. Аристарх - библиотекар в Александрия
6. Архимед -10 години в Александрия и до последно си пише с египетски математици. Всичките му устройства имат прототип в Египет.
7. Евклид - живял почти само в Александрия.
8. Ератостен - 25 години в Александрия.
9. Аполоний Родоски - около 30 години в АлександрияИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА МОДЕРНА ГЪРЦИЯ ОТ ЗАПАДАПрез 18-19 в. на Запад се заражда идеята за пресъздаване на древна Елада - че територията й трябва да бъде освободена от Отоманската власт и да се пресъздаде държавата по класическия модел.


                         Промени в гръцките граници 1832-1947г.


За крал бил избран германецът Ото Вителсбах, католик, принц на Бавария, който пристигна във временната столица Нафплион през 1833 г. на борда на британски военен кораб.


Съвременното гръцко знаме е създадено на базата на знамето на Бавария.

Германският крал Ото имал за цел бързо да премести столицата в Атина, защото бил запленен от славното минало на този древен град-държава.

До началото на 19-ти век населението на Атина се е състояло предимно от арванити (арнаути). Те традиционно говорят Арванитика (Arvanitika) - диалект на албанския език. Те се заселват през късното Средновековие и са доминиращ елемент на населението в някои райони на Пелопонес и Атика до 19-ти век. Арванитите днес се самоопределят като гърци. - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8

През османската епоха хората живеещи южно от Олимп наричали себе си римляни (ромеи, Romeos). На територията на новосъздадената държава са живели големи групи от албанци, власи, славяни и турци, които днес са асимилирани напълно.

Името "Гърция" е наложено на съвременната гръцка държава от европейските велики сили.
Няма древни карти или препратки с думата "Гърция". Никога не е имало някакъв вид политическо обединение между древните елински градове-държави и в този смисъл - древна гръцка държава или т.н. "Древна Гърция" никога не е съществувала.

"Древна Гърция" била съставена от стотици отделни, често враждуващи помежду си градове - държави. Някои били не по-големи от селца, докато други били големи градове като Спарта и Атина. Тези градове държави се наричат полиси. Законите, обичаите и владетелите им се различавали, а често някои полиси водили и войни помежду си, въпреки общия си гръцки произход. Заради нуждата от земи някои полиси колонизирали други части на Средиземноморието между VIII и VI в.пр. Хр.

Единственото изключение е създаването на т.н.на Делоският морски съюз, наричан още Делоска симахия, Първи атински съюз или Атинско архе, който представлява обединения на древногръцките полиси начело с Атина, просъществували по-малко от 30 години. Основан през 478-477 г. пр.н.е. по време на Гръко-персийските войни за отбрана на европейска Елада и на малоазиатските елински полиси. В него влизали 200 морски полиса. Съюзът е престанал да съществува през 404 пр.н.е. след поражението на Атина в Пелопонеските войни.

За да противостоят на него спартанците пък създали Пелопонески съюз, като обединение на полиси от Пелопонеския полуостров създадено в периода 6-5 в. пр.н.е. В него влизат пелопонеските полиси (без Аргос и части от Ахея), създаден и воден от Спарта. За разлика от Делоския морски съюз, който има могъщ флот, този има силна сухопътна армия. В крайна сметка, обаче, борбата за надмощие и търговските интереси между Делоския съюз, воден от Атина и Пелопонеския съюз, воден от Спарта, водят до т.н. Пелопонески войни.
Делоският съюз, преди Пелопонеската война през 431 пр.н.е.

Подходяща начална точка за разрешаването на тази главоблъсканица е разглеждането на смисъла на думата “елини”, който се влага от Дионисий. Всеизвестно е, че Омир не е познавал никакви елински народи. По негово време с “Хела” е била обозначавана само малка част от гръцките земи. По-късно смисълът на тази дума е разпространен върху цялата земя.А още по-късно [b]думата “елин” започва да придобива по-ясна дефиниция - форма на отличаване и отделяне от негърците, сиреч “варварите”[/b]. Това отличаване обаче не винаги е било толкова контрастно. Спартанците не са казвали “варварин”, а “чужденец”.

Хората от Додона според Херодот са били първите “елини”, които са получили даровете на хипербореите. Обаче Додона винаги е бил считан за пеласгийски град и никога за гръцки. Пеласгите, казва Херодот, говорят варварски език.

Предвид всичко това, а и поради факта, че преди и известно време след Троянската война цялата южна част на Балканския полуостров се е наричала Пеласгия, а не Гърция или Хела, единствената достоверна теория може да бъде, че обединена древна гръцка държава никога не е съществувала!!!

Ритуалът с пренасянето на олимпийския огън също не произлиза от древна Елада. Той е създаден от един германец на име д-р Карл Дийм, който е организирал Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

В книгата си "Нещастието да си грък" Nikos Dimou пише, че желанието на Запада да проектира (представата за) древното минало върху съвременните гърци е в тежест за самите гърци, които са обременени с история и митове.

"Ние говорехме на албански диалект и се наричахме римляни, но Винкелман, Гьоте, Виктор Юго, Дьолакроа ни казаха:" Не, вие сте елини, преки потомци Платон и Сократ"!

В Средновековието, обаче, елин всъщност означава езичник, а гърците започват да се смятат за римляни (ромеи). Едва по време на Гръцкото възраждане отново се появява самоназванието „елини“, но и "ромеи" се запазва в Южна Македония и Тесалия чак до 1912 година.
 


                          Руска карта на автохонните езици на територията на ГърцияЙЕЗУИТА ДЖИЙН ХАРДОУН И НЕГОВАТА ТЕОРИЯ ЗА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ
 

Джийн Хардоун (1646-1729) е бил френски учен-класик, член на Ордена на йезуитите. Той е автор на необичайна теория за фалшификация. Като библиотекар на лицей Луи льо-Grand в Париж, той стига до заключението, че почти всички класически текстове, както и най-древни произведения на изкуството, монети и надписи, са били подправени през 13 век от група монаси-бенедектинци, водени от загадъчна фигура, когото той нарича Сивиръс Archontius. Името Сивиръс Archontius вероятно е прикрит намек за Светия римски император Фридрих II Hohenstaufen.

През 1685 Хардоун редактира и издава натуралната история на Плиний.... Според него, с изключение на произведенията на Омир, Херодот и Цицерон, Естествената история на Плиний , Georgics на Вергилий , и сатирите и Посланията на Хорас, всички древни класици на Гърция и Рим са били фалщифицирани от монасите-бенедектинци. - http://www.museumofhoaxes.com/hardouin.html
 

Джийн Хардоун твърди, че той е "открил цялата измама" от зацапвания, серия от улики, вградени в класически произведения, улики, които включват случаи на неубедително или лошо писане, както и очевидни анахронизми. Той вярвал, че през тринадесети век фалшификаторите не само са фалшифицирали основните класически текстове, но също така и редица по-късни препратки към тези текстове, като по този начин се е създала широка мрежа от взаимно подсилващи се измами.https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Hardouin

Съвременните гърци не само не са преки наследници на древните, а гръцката идентичност е мит, създаден през 19-ти век. - https://forum.xnetbg.net/index.php?topic=19195.0

Албанската кръв е доминираща и е най-широко разпространена сред по-ниските слоеве на гръцкото население, защото след изгонването на османците, албанското население от околните села се заселва в града.

В началото Атина е била по-скоро едно село с 4-5 хиляди обитатели. След въстанието нараства многократно. В града е имало специален съд на албански език, за да раздават правосъдие на негръцки говорещи граждани на Атина.

Снимка на  френския фотограф Félix Bonfils (1831-1885) - Athens: Theatre Odeion by Herodes Atticus. Circa 1868-1875.


В самото си основаване Гърция е била с малобройно население - по-малко от един милион души, повечето от които албанци, славяни и власи
. Когато Гърция завладява Епир и Тесалия, населението й нараства три пъти. След договора от Лозана през 1923 г. и след обмен на населението с Турция, Гърция се обявява за хомогенна странна, състояща се от 100% чисти гърци.

Марк Твен описва новосъздадената държава в пътеписите “Глупаци в чужбина:

"Древна Гърция и съвременна Гърция представляват най-яркия контраст който може да се намери в историята. Цялата нация наброява само осемстотин хиляди души, а сред тях има предостатъчно бедност, мизерия и лъжливост за четиридесет милиона. Флотата се състои от няколко сиромашки риболовни корита. Под властта на крал Отон приходите на държавата са пет милиона долара - получени от данък в размер на една десета от всички земеделски продукти и от екстравагантни данъци върху търговията.

От тези пет милиона малкият тиранин се опита да поддържа армия от десет хиляди мъже и да даде заплати на стотици безполезни придворни лакеи и служители по подобие на големите монархии, които тази жалка държава се опитва да имитира."

Автор: zelas -  http://balkanec.blog.bg/history/2010/10/05/semitskiiat-proizhod-na-gyrcite.616051
 Марк Твен


ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ: ПОСЛЕДНИЯТ СКАНДАЛ
 

Учени признаха, че са измислили древната гръцка цивилизацияhttps://www.theonion.com/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks-1819571808

На 07.Х.2010г. група водещи историци на конференция на Нешънъл Джиографик обявиха, че изцяло са измислили "древна Гърция" - култура, за която отдавна се мисли, че е създала интелектуалната история на западната цивилизация.

Групата призна, че идеята за софистицирано, процъфтяващо общество в Гърция преди 2000 години е абсолютна фикция, създадена от две дузини историци, антрополози и класици, които са работели без прекъсване между 1971 и 1974, за да фалшифицират "гръцки" документи и факти с идеята за "пресъздаване на древна Елада"...Според Хейделбъри идеята да се се измисли цяла фалшива цивилизация е дошла когато учените открили, че всъщност не знаят какво е станало в Европа през 800-те години преди Христос.....

Честно казано, ние никога не сме мислили, че нещата ще отидат толкова далеч! - каза още проф.Хейделбъри - "Бяхме млади и опитвайки се да придвижим бързо напред нашата кариера, започнахме да "моделираме" нещата от начало: Омир, Аристотел, Сократ, Хипократ, лоста и опорната точка (на Архимед), реторика, етика, всички различни страни на фундамента - всичко!"Scholars apologize for attributing Western democracy to a make-believe civilization.

News

Historians Admit To Inventing Ancient Greeks

October 7, 2010 | ISSUE 46•40 -  https://www.theonion.com/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks-1819571808

WASHINGTON—A group of leading historians held a press conference Monday at the National Geographic Society to announce they had "entirely fabricated" ancient Greece, a culture long thought to be the intellectual basis of Western civilization.

The group acknowledged that the idea of a sophisticated, flourishing society existing in Greece more than two millennia ago was a complete fiction created by a team of some two dozen historians, anthropologists, and classicists who worked nonstop between 1971 and 1974 to forge "Greek" documents and artifacts.

"Honestly, we never meant for things to go this far," said Professor Gene Haddlebury, who has offered to resign his position as chair of Hellenic Studies at Georgetown University. "We were young and trying to advance our careers, so we just started making things up: Homer, Aristotle, Socrates, Hippocrates, the lever and fulcrum, rhetoric, ethics, all the different kinds of columns—everything."

6 коментара:

 1. Аз бих махнал последната част: ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ: ПОСЛЕДНИЯТ СКАНДАЛ, някй може да не разбере вица (theonion е сайт за измислени новини, като НЕ!НОВИНИТЕ)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

   Изтриване
 2. Отон I (Отон Фридрих Лудвиг, Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach, 1815-1867) е безимотен баварски принц, който след отказите на много западноевропейски благородници да приемат титлата, е назначен още непълнолетен за първи крал на Гърция. Определен е за такъв с протокол на Великите сили, подписан в Лондон на 7 май 1832 г., чрез който Гърция е основана като кралство.
  Пристига на борда на английската фрегата "Мадагаскар” с корпус от 3 500 баварски войници и офицери, които съгласно протокола ”Кралство Гърция” трябва да приеме на своя издръжка. Начело на регентския съвет на малолетния Отон застава граф Йозеф Лудвиг фон Армансберг. Поради липса на гръцки език (версиите му, разработени в университети на 3 германски княжества са готови чак след десетина години), регентството въвежда немския език като официален език на държавната администрацията и попълва всички държавни и военни постове с баварци. Това управление остава в историята на Гърция като "Управление на чужденците" ("ксенократия“) или още по-точно "Баварократия“ (Βαυαροκρατία).
  Гърция е натоварена и с изплащането на огромен заем (60 млн. франка) към Великите сили, като заемите се отпускали от банката на Ротшилд и гарантирали от Англия. Поради това регентството въвежда множество данъци, като облага гърците по-тежко отколкото бившите им турски управници.
  През времето на царуването си Ото премества столицата на кралството от препоръчаното му от англичаните пристанищно градче Нафплион (Ναύπλιο) на полуостров Пелопонес в градчето Атина. Самият, тогава тийнейджър, крал споменава в мемоарите си, че причината затова била запознанството му с местен атински овчар, който му осигурявал прекрасни млечни продукти.
  Ото е детрониран през 1862 и намира убежище на английски военен кораб, който го връща в Бавария.
  Впоследствие короната последователно се предлага на няколко князе от дребни кралски фамилии в Европа. В крайна сметка на гръцкия престол е назначен датския принц Георг -английския кандидат, със зестра британските Йонийските острови, присъединени тогава към Гърция. През октомври 1863 г. поредният нов крал пристига в Атина и е коронован под името Георг I Елински.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Otto,_King_of_Greece
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Отон_I_%28Гърция%29

  ОтговорИзтриване

 3. Учени признаха, че са измислили древната гръцка цивилизация: http://www.theonion.com/articles/historians-ad...

  ОтговорИзтриване