четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Започва реставрацията на българския Стоунхендж

За пример 
Възстановяват уникална астрономическа обсерватория от 6 век пр. Хр. изцяло със средства от дарения.
 

Започва реставрацията на българския Стоунхендж, търсят се още средства 

https://www.facebook.com/CholakovaMound

Възстановяването на древната астрономическа обсерватория ще премине през няколко етапа.

На 20 април  се планира да започнат спасителни разкопки за един уникален за България и за Балканите археологически обект – кромлеха, астрономическа обсерватория от 6 век пр. Хр. при село Старо Железаре. Той отдавна е наричан „българския Стоунхедж”. В Европа такива има намерени няколко – „Карнак“ в Бретан, Франция, едно мегалитно съоръжение в Белгия и прочутият Стоунхендж във Великобритания.


Това съобщиха за “Бинар” от фондацията, която събира средства за възстановяването на съоръжението, открито от Георги Китов през 2002 година. Министерството на културата няма бюджет за спасяването на обекта – за това се грижи изцяло гражданският комитет и фондацията “Да спасим кромлеха в Старо Железаре”.

Събрани са парите за началния етап – за осъществяване на теренните геофизични и геодезични проучвания, които вече са реализирани. Както и за старта на археологическите разкопки. Необходими са обаче още пари, за да могат те да бъдат завършени и да се премине към въстановяване и консервация на древното светилище, обясни адв. Александра Делова от гражданския комитет.

Екипът, който ще проведе разкопките, ще бъде ръководен от проф. Диана Гергова и ще стъпи на терен през пролетта на тази година. Обектът вече е бил  разкопан частично през 2002 г. и изоставен след това, без да се довършат изследванията, за повече от 12 години. Той се руши твърде бързо в резултат на ерозията, като почти всички каменни стълбове са паднали и са затрупани с пръст. Обявен е за обречен, защото никой не се интересува от него. С предимство за финансиране от културното ведомство, поради хроничната липса на средства, са обекти като големите римски градове, старите столици на България и спасителните разкопки под магистрала “Тракия”.

Заради тежкото състояние на археологическия обект е имало предложение от инспектората за опазване на културното наследство кромлехът отново да бъде зарит. Нещо, което би го унищожило в голяма степен без съответната консервация на елементите на подмогилното съоръжение, за която също няма пари.

Астрономическа обсерватория на 20-30 века

това

Този кромлех, както се нарича подобно съоржение от побити в кръг каменни блокове, е уникален с това, че още по времето на Одриското царство е бил затрупан и скрит под висока 6 метра земна могила. Това се е случило около 6 век пр. Хр.  Той  прилича по структура на мегалитния комплекс Стоунхендж във Великобритания. Изграждането му има религиозен и астрологичен характер и е свързано с почитане на древните слънчеви култове. Според изследователите вероятно древните чрез него са определяли началото на сезоните, пролетното и есенното равноденствие, както и движението на Луната.

Могилите стават типични за нашите земи едва през класическото тракийско време 6-2 в. пр. Хр., а кромлехите са поне 5-10 века по-ранни обекти. Така че не е изключено обектът при Старо Железаре да е бил построен като открито съоръжение доста по-рано – още преди началото на I хил. пр. Хр.

Съоръжението е съставено от 22-24 каменни стълба. Намира се в непосредствена близост до други значими археологически паметници в Хисаря, Старосел и Стрелча. Част е от един общ взаимосвързан сакрален тракийски комплекс от времето на Одриската държава, съществувала през античността в днешните български земи.

Защитен купол и туризъм

кккккк

Проектът във втората си фаза предвижда изграждането на защитен прозрачен купол с нанопокритие. Той ще предпазва древната обсерватория, като ще я остави достъпна за посещение от туристите. За да се стигне до изграждането на такъв защитен купол, обаче първо трябва да се довършат археологическите разкопки и да се консервират камъните на кромлеха. След това те ще бъдат поставени на местата си и ще бъде направена цялостна реконструкция на обекта.
Светилищните и кромлех комлексите в Европа се радват на огромна посещаемост. Там се провеждат ежегодни фолклорни фестивали, теренни лекции и семинари, организират се бракосъчетания в духа на традициите. Така че мегалитният комплекс при Старо Железаре може да се превърне не просто в туристическа забележителност.

Гражданската инициатива

Художникът Славян Стоянов, адвокат Александра Делова, собственикът на Мото Пфое - Филип Пфое,  Ивелина Кючукова -археолог, Бисер Хънтев - също археолог.
Художникът Славян Стоянов, адвокат Александра Делова, собственикът на Мото Пфое – Филип Пфое,Ивелина Кючукова -археолог, Бисер Хънтев – също археолог.
Безпрецедентен за България е фактът, че една гражданска инициатива успява да се пребори с административните пречки и да предприеме реални действия за спасяването на архелогически обект. В началото на 2014 година няколко души създават инициативен комитет за спасяването на кромлеха в Старо Железаре. Това са Славян Стоянов, Александра Делова, Ивелина Кючукова, Бисер Хънтев, Радостина Георгиева и Живко Желев.

През социалните мрежи те събират 3400 подписа в петиция до Министерството на културата за спасяването на обекта. Тъй като ведомство няма предвидени пари за финансиране на възстановяването на обекта, малко по-късно създават и фондацията за набиране на средствата, като всеки един от тях е и дарител. В инициативата се включват активно също кметството и жителите на село Старо Железаре. Община Хисаря също е декларирала подкрепата си за проекта.

Набиране на средства

mogila

 В интернет кампанията за набиране на средства за възстановяване на кромлеха участват българи, живеещи в повече от 48 страни по света. “Те по някакъв начин започнаха да харесват и да припознават тази инициатива. Така мнозинството от тях изразява реална подкрепа към каузата за защита на културното наследство в България. Имаме дарения от Австралия, САЩ, Швейцария”, разказва Александра Делова. Проектът печели и голямата награда на Дарителската кампания на Мото-Пфое през 2014 г.

Необходими са още 10 000 лева за довършване само на разкопките. Фондацията набира средства чрез есемеси и банкова сметка.

За всички, които са съпричастни към каузата и искат да ни подкрепят, призоваваме, участвайте активно в дарителската кампания със СМС-и както и с директни парични постъпления по банковата сметка на фондацията.

Който иска да подкрепи кампанията „Да спасим кромлеха в Старо Железаре” може да го направи с изпращане на SMS DMS MOGILA на единен дарителски номер 17 777 и/или с дарение по сметката на Фондацията.

Банкова сметка в лева: IBAN: BG84STSA93000021816885, BIC: STSABGSF,

Банка ДСК ЕАД,  Титуляр: Фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре“, с Булстат: 176701763.

Няма коментари:

Публикуване на коментар