вторник, 3 февруари 2015 г.

ДРЕВНИТЕ ЗАГАДКИ - НОЕВИЯТ КОВЧЕГ

ИЗСЛЕДВАНИЯ, ЛЕГЕНДИ И СПОРОВЕ. 

ОТКРИТ ЛИ Е БИЛ НАИСТИНА НОЕВИЯТ КОВЧЕГ ПРЕЗ 1960Г. В ПЛАНИНИТЕ  НА АРАРАТ?

Всичко започва през 1960 г. когато един самолет на турските ВВС, изпълняващ обичаен патрулиращ полет по границата със Съветския съюз, забелязва странен предмет на един от хребетите в областта Дурупинар, намираща се на около 30 км южно от основния планински масив Арарат и едноименния връх.



След като военните правят снимки, те ги изпращат за консултация до Вашингтон. В Турция веднага пристигат американски военни и учени и бързо се сформира обща експедиция, която обаче не може да открие нищо загадъчно около странно изглеждащия от въздуха предмет.

След като експедицията си тръгва от Дурупинар, снимките, които са направени, достигат до американското списание “Таймс”, което посвещава няколко свои страници на обширен материал за планината Арарат, като не пропуска да спомене, че е възможно странният предмет, привлякъл любопитството на турски и американски военни, да е библейският Ноев ковчег.





Това смело изказано предположение е съвсем достатъчно, за да разпали въображението на анестезиолога Рон Уайът. В продължение на цели 17 години той изучава текстове от Стария завет, чете различни легенди за потопа и в същото време се опитва да събере пари, за да финансира своя собствена експедиция до Дурупинар. След като се подготвя солидно с доказателства от книгите, през 1977 г. Уайът най-накрая осъществява мечтата си и заминава за Турция.

Котвените камъни и Долината на оцелелите

Първата задача, която той си поставя, е да открие точната локация, където преди 17 години американско-турската експедиция е видяла потенциалния Ноев ковчег. Бившият анестезиолог и любител археолог се обръща за помощ към местното население. Първото нещо, което местните му показват, само затвърждава мнението на Уайът, че е на една крачка от най-голямото откритие в областта на археологията. Американецът научава, че старейшините на селото пазят хилядолетна реликва – четири огромни камъка със странни инкрустации по тях.

Когато му ги показват, Уайът направо онемява – пред очите му е може би първото доказателство, че Ноевият ковчег е някъде наблизо – камъните не са нищо друго освен котви на явно огромен по размери плавателен съд. “Когато видях котвите, направо онемях, разказва Уайът. – Всяка една от тях беше точно копие на древните котви, които са намерени в Средиземно море – високи, тежки и с дупка за корабно въже в единия си край.

Освен че техните размери бяха поразяващи, върху камъните имаше инкрустирани осем кръста – един голям в средата – съответстващ на Ной, един по-малък до него – този за неговата съпруга, три от едната страна, изобразяващи трите синове на Ной и още три от другата – съпругите на синовете му. Точно доказателство на библейската легенда за осемте оцелели от Потопа”, допълва Уайът. Бившият анестезиолог научава, че селото, където се пазят котвените камъни, се нарича селото на 8-те, а цялата долина, от незапомнени времена, е известна на местните като Долината на 8-те.


Обектът, за който Рон Уайът твърди, че е Ноевият ковчег

На помощ идва и самият Господ

След като събира всички сведения от местните и научава за точното място, където преди 17 години американско-турската експедиция е видяла кораба на Ной, Уайът решава, че няма да успее да се справи сам със задачата и се връща в САЩ. Там той намира верен помощник в лицето на професор Уилям Шеа, специалист по Стария завет. През следващата 1978 г. двамата заминават обратно за Дурупинар с твърдото убеждение, че само няколко седмици здрава работа ги делят от откритието на века.

Въпреки че посочват неоспорими според тях доказателства за правотата си, двамата ентусиасти получават неочакван отказ от правителството на Турция да проведат своите експерименти. “Бяхме 100 процента убедени, че ще докажем теорията си, ако получим позволение за разкопки около обекта, спомня си и проф. Шеа. – Тогава обаче много други екипи от учени искаха да ни изпреварят и твърдяха, че едва ли не с Уайът сами си слагаме артефакти на мястото. Тези колеги успяха да убедят местните власти, че ако позволяват на всеки да копае терена, скоро страната им ще се превърне в швейцарско сирене. Почти бяхме загубили надежда, когато самият Бог ни помогна”, допълва Шеа.

През 1978 г. силно земетресение в планината Арарат прави това, което двамата изследователи в продължение на няколко месеца желаят – да видят по-голяма част от обекта. След разместването на земните пластове едната страна на кораба почти се открива и това позволява на учените да вземат проби и да ги изпратят за изследване в САЩ.

“Резултатите бяха точно това, което очаквахме, спомня си проф. Шеа. – Оказа се, че в пробите, които изпратихме, има съдържание на метал над 91 процента, което автоматично доказа твърдението ни, че този обект е дело на човек, а не на природата.



В следващите 9 години екипът на Уайът и Шеа прекарва всяко лято на хребета и прави стотици измервания с металотърсачи, детектори и сканирания с радари. Заключенията са до такава степен категорични и недвусмислени, че на 16.VI.1987 г. турското правителство официално признава, че Рон Уайът е открил библейския Ноев ковчег в областта Дурупинар.






Наскоро китайски изследователи-евангелисти съобщиха, че останки от дървения скелет на надстройките от Ноевия ковчег са били открити от тях по-високо в планината Арарат, предаде Би Би Си. Части от палубната надстройка на ковчега били намерени под снега на 3500 м над морското равнище през октомври 2009г. На такава височина не растат дървета, нито има следи от човешко присъствие. Въпреки това изследователите открили в леда дървени парчета с дължина до 20 м и останки от древна конструкция с обиколка 100 м, в която можело да се влезе.

Групата твърди още, че през 2007 и 2008 година са намерили и 7 големи дървени части, заровени на 4 000 метра надморско ниво, близо до връх Арарат. Те се върнали на същото мястото с филмов екип през октомври, 2009 година.

“Не е 100% сигурно, че сме открили ковчега, но мислим, че е 99,9%”, уверява Ян Вън Чен от базирания в Хонконг “Международен институт на Ноевия ковчег”. Взетите проби от изотоп 14 (радиоизотоп на въглерода, б. р.) доказват, че дървеният скелет е на възраст 4800 г.пр.н.е. Не за първи път някой търси Ноевия ковчег, но досега не е имало случай да се представят материални доказателства”, пише в. “А Бе Се”.





Историята за Ноевия ковчег е разказана в Битие 6:9 от Стария завет. Бог наказал развратените човеци, като потопил земята във вода. Преди това предупредил праведния Ной да построи кораб (ковчег) и да прибере вътре жена си, тримата си синове и по едно мъжко и женско животно от всеки вид. Те прекарали скрити в ковчега 1 година, докато траело наводнението, и така били спасени биологическите видове. Според Библията ковчегът заседнал в планината Арарат, на границата между Турция, Армения и Иран.

Тази история е част както от Библията, така и от Корана, а Ной освен старозаветен герой е и ислямски пророк - Нух - историята му е разказана в 71 сура на Корана. До края на XIX в. никой не поставя под съмнение истинността на легендата за потопа.


Възстановка на Ноевия ковчег в планината Арарат

Вижте ръководството, описано в Библията за построяването на Ноевия ковчег, което може да сравните с артефактите от мястото на откриването на Ноевия ковчег в планината Арарат.

Битие 8.4 - В седемнадесетия ден от седмия месец ковчегът заседна на планината Арарат.

В този стих се посочва, като място на акостиране планината Арарат. Ноевият ковчег е бил открит именно там - близо до върховете на планините на Арарат.

Битие 6.15 - Ще го направите: ковчег е 300 лакти дълъг, 50 лакти широк и 30 лакти висок.

В Библията е даден точния размер на кораба. Точно 300 лакътя - лакът, когато Моисей написа Genesis, е 20,6 инча - 52.3 cm. Дължината на отломките, измерена при сканирането е точно както е казано в Библията.

Битие 7.13 - Ной, синовете му Сим, Хам и Яфет, и жената на Ной, и трите съпруги на синовете му влязоха в ковчега този ден.

Колко хора се броят, които са влезли в ковчега? Там са били осем. Интересно е, че наименованията на много места в близост до мястото, където е намерен Ноевият ковчег отразяват библейската история за потопа. Наблизо е Долината на оцелелите, наречена "Осем". В тази долина е селото, което се нарича "Място на осемте". В него се пазят и четирите огромни котвени камъка, инкрустирани също с осем по брой кръстове.

Битие 7,8-9 - От всички чисти и нечисти животни, на всички птици, и всичко, което пълзи по земята, дойде Ной в ковчега две по две, мъжки и женски, според както Бог заповядал на Ноя.

В непосредствена близост до мястото на Ноевия ковчег, бе установено, вкаменени животински тор, животински косми, парчета от еленов рог, големи гробове със животински остатъци.



След потопа Ной започва да обработва земята и изобретява изкуството на приготвянето на вино. Веднъж, докато бил опит от вино, един от синовете му – Хам, влязал в шатрата, където пияният Ной спал, и се поругал над баща си (видял го гол) (Бит. 9:22). Впоследствие Ной го проклина и го поставя в подчинено положение на по-големите му братя.

Според старозаветното описание Ной умира на 950-годишна възраст.

Синовете на Ной

Според старинните тълкувания на библейския текст, от тримата синове на Ной произлизат днешните човешки раси. От Сим произлизат семитите (евреи, араби), от Яфет – днешните индоевропейски народи, от Хам – африканските народи.

Важно е да се знае, че при старинните коментари тези понятия не съвпадат с удостовереното от съвременната наука. Така например египтяните са причислени поради религиозни доктрини към хамитите, въпреки че древният египетски език е по същество семитски. С навлизането на християнството множество народи започват да извличат родословието си от Яфет.


Основния планински масив на планината Арарат и едноименния връх.

И такапрез 1987 г. турското правителство официално признава  проучванията на Рон Уайът, откривателя на Ноевия ковчег за достоверни, докато научният свят продължава и до днес да ги заклеймява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар